Piller kan inte läka en trasig barndom


Jag är emot SSRI -pillar. Alltså antidepressiva medel som skall skrivas ut vid depressioner med målet att höja signalsubstanser som t.ex. serotoninet till exempel. Ja, det hjälper säkert en del av de som får preparatet föreskrivet vid t.ex. då man varit stressad och blivit deprimerad, vid mindre naturliga kriser, t.ex. ålderskriser och andra oundvikliga förändringar som vi alla går igenom. Men när det gäller saker, som om manhar en trasig själ, har haft ett jobbigt liv rent allmänt och då allt verkligen är spillror och livet helt meningslöst så finner jag att det till och med kan ge en motsatt verkan. En person, t.ex. med självmordstankar, får då medicinen ökar mängden serotonin mer kraft att bli deprimerad, och kanske till och med orkar genomföra ett planerat självmord.

Dessa mediciner kallades ”lyckopiller” då de lanserades, och det låter ju mer som en fantastisk drog som löser alla problem.

Men så är det inte. Människor i riktig kris, där allt är ett invant negativt mönster och där man till och med råkat ut för t.ex. övergrepp och annat tragiskt under sin uppväxt så hjälper inte dessa piller. Det sparas inom psykiatrin. Det är enklare att skriva ut piller som läkarna hoppas ska hjälpa, dels kanske genom höjda halter av signalsubstanser, eller med ren, placeboeffekt. Men som jag skrivit innan så kan det ge en motsatt effekt. En patient som kanske till och med tar sitt liv. Människor behöver annan hjälp. Det räcker inte att få en LPT inom den slutna psykiatrin för att under en period ”ställa in rätt dos på medicinerna under fyra veckors tid cirka, och en väntad dipp på andra veckan” Psykiatrin blir som en slags förvaring under tiden med dagarna som går genom att träffa stressade läkare, äta mat om man orkar, se på teve i dagrummet med de andra osociala patienterna.

Det som i grunden behövs är en människa att tala med. Inte piller utan mänskliga kontakter, någon att anförtro sig åt. Det kan förvisso vara ett helvete  i början, men funkar det så kan det vara den där livlinan…

Vi vill inte se dessa människor i vårat samhälle, vi vill inte ha dem i vår närvaro, och vi vill absolut inte bekosta dessa med skattepengar. Det är därför det ser som det gör i dag-

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s