Sakta vi går genom en död stad


Vi skriver nu 2016. Vad ska det bli för år egentligen? Jag hade hoppats att 2015 skulle bli mitt år, i alla fall ett bättre år än 2014. Då dog mina vänner Frida och Jessica. Den sistnämnda fanns i mitt liv praktiskt taget varenda dag. Vi delade tankar, och vi delade smärta, och jag förstod nog inte vad hon betydde för mig, tills den dagen jag fick veta att hon somnat in. Min värld rasade samman trots jag försökte le, försökte lura världen och mig själv att det inte var så farligt, att jag skulle komma över det. ”Det blir bättre efter begravningen” sade man till mig medan man drack sitt kaffe och kollade inlägg på Facebook. Men så blev det inte. Begravningen var det värsta jag varit med om. Det var som att isen inom mig sprack, den is som Jessica tidigare hållit flytande. Jag höll på att tappa balansen då jag skulle lägga rosen på hennes kista. Sedan den dagen blev allt annorlunda. Döden, jag tidigare beskrivit som befriande var nu en tung och ondskefull kätting som stirrade kallt på mig,och vägrade släppa den. Alla tankar jag hade, tankar om att jag inte kanske fanns där då hon behövde. Ett samtal veckan innan ”Jonas det är något jag vill berätta” Jag kunde inte den dagen då hon ville träffa mig.. Trots att hon skulle ha gjort det för mig. Min gloria som jag själv satt på mitt mörka huvud rasade ner och blev som rostigt stål som skar sönder mig så att jag blödde infekterat blod över min själ, och inte har det slutat blöda än.

Det som sedan har slagit mig är alla som man trodde man hade som vänner, att de försvann, de gick upp i rök och kokade kaffe någon annanstans och skrattade och såg på film utan mig. Jag blev bannlyst, jag blev nedtryckt av de som jag sett som mina egna. De som stod upp för mig, de som varit ett hjärtats centrum i mitt liv hade plötsligt egna liv. Dessa bortförklaringar. ”Har inte tid” ”Vi har vuxit i från varandra” osv, alla de som stolt varit mina vänner under lanseringen av ”Pojken som inte fick dansa” och som delade gärna del glädjen, och folk som jag aldrig hade träffat beskrev sig som min kompis på de sociala medierna, för att sedan absolut inte vilja dela sorgen och vara närvarade med mig, trots jag skulle ha gjort det för dem.

Min pappa dog tidigare i år, och det har givetvis varit smärtsamt, då jag speglar mig i honom, och han är en stor del i mitt konstnärskap. Men också delar av hans personlighet. Han talade knappt,han var som en mur., men med texterna och tavlorna som han målade så skrek han ut fina ord med smärta och en besynnerlighet.

Varför måste vänskap vara så skör? Varför finns vi inte där för varandra längre? En tid jag inte trodde kunde glömmas bort.

Ett farväl, tungt och tyst. En regnbåge som fladdrar och blir grå. Tiden går långsamt och segt, men utanför det svarta urverket skrattar mitt gamla liv åt mig. Det som jag var en del av är jag nu utanför. Men jag skriker inte,utan jag tystnar och hoppas att månen pulserar och ger mig ny kraft

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

En reaktion på ”Sakta vi går genom en död stad

  1. Hej Jonas. Du är modig som sorterar dina känslor. Och som delar dem så att döden kan pratas om. Jag brukade gå på som om döden inte fanns, om jag inte trodde på den så fanns den inte. Min pappa var snäll, tålmodig, klok och mycket mer och jag saknar honom oändligt mycket varje dag. Det går aldrig över. Och på något vis vill jag inte det ska det heller, för det är min hälsning till honom. Jag brottas också med tankar på om jag kunde gjort mer för honom på slutet, men jag intalar mig att där han är nu finns ett annat lugn än det vi har här och att han inte bekymrar sig om det nu. Och om inte han gör det, behöver inte jag göra det. Världsbilden förändras, livet får ett annat perspektiv, vi går vidare på ett annat sätt. Saknaden är ett sätt att bekräfta kärleken. Varma hälsningar till dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s