Vi samlar på vänner inför kriget


Relationer ses av många som en frihet. Som en bekräftelse på att de duger till som ett vapen under krigstider, som en enorm sköld mot ensamhet. Det verkar på många sätt som att vi här på Tellus hellre skaffar oss vänner för att inte dö i dessa krig. Det handlar inte om att ha vänner, utan att skaffa vänner. Det är som att man sätter dem på en vännerlista. En lista som ska vara så lång som möjligt för att visa att man är värdig att vara den soldaten som vinner och beskyddas i krig.

Den människa som är, eller upplever sig vara ensam är den människa som i regel är ödmjukast. Jag såg av någon tillfällighet ett program på TV i går. Det var ett reportage från ett fängelse i USA. En av de intagna, som var en bland fängelsets värsta fick frågan av reportern vad som gjort honom till den han var. Han svarade: ”Om jag hade mått dåligt, hade jag aldrig gjort vissa brott. Det handlar om att den som har mycket, vill ha mera” Ok. Nu ska vi inte ta hans ord på orden. Men jag anser att det ligger något i det han säger. Den som är ensam, är sorgsen och tom. Den gör allt för att få vänner, eller åtminstone accepteras av någon eller några. Den personen försöker med vänlighet passa in, och om denne lyckas kommer den att göra allt för att inte falla in, eller ner ensamheten igen. Den kommer då att avsky allt som verkar ensamt eller påminner om den den tiden som tidigare fanns. Den tar på sig delar av det den tidigare tyckte var ”ondskans mask” Den föraktar det som den en gång var.

En människa som tidigare inte hade vänner, eller få av dem, vill alltid förtränga det som tillhörde dennes tidigare liv. Även om personen älskade de få vänner den en gång hade kommer den att glömma de vännerna eller förakta dem, för att sedan säkerligen gå tillbaka till dem som en gång tog emot dem med öppna armar. De vet att de är de armarna och dess hjärtan som finns till för dem. De sörjer att de inte överlevde kriget. De befinner sig hos förlorarna igen. Men förlorarna är oftast dem som vinner  krigen. En förlorare har inget att  förlora. Vinnaren har allt vinna.

Jag trycker det är tragiskt att vi samlar vänner på högar och väljer ut dem efter dagens behov och vi skyltar gärna med våra enorma vännerlistor inför andra. Men vi skyltar aldrig med vår ensamhet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s