I nöden prövas vännen


Vi har alla sett dem. De ensamma. Men vi har automatiskt lärt oss att inte låta ögats signalar vidarebefodra informationen till hjärnan. Vi vill inte ha någon åsikt om dem, och skulle vi ha det så skulle den inte vara bra. För sådan är människan. Vi har reptilers hjärnor, och vi har dessa för att vi överlever inte annars.

De flesta säger att ensamhet är självvald och att det är personens egna fel att den är ensam. Vi har alltid på förhand laddat med argument för att visa att vi inte är en del av denna människa ”Hon är konstig” är ett av de vanligaste argumenten. Vi gillar inte konstiga människor. De är udda. De är ett hot mot vår trygghet, hur man ska vara som person, för att smälta in. ”Konstiga människor” är ändå de starkaste människorna, får de vågar vara sig själva, trots vad andra tycker om dem. Men de får betala med ensamhet.  Man laddar också med sådant som är självklart ”Han är ego, bryr sig bara om sig själv” är något som man också säger. Det är självklart att vi inte gillar människor som är egoistiska, så om något sådant påstås om en människa, tar vi andra avstånd.

Ensamhet är komplext. Man känner sig ensam när man är hemma, och alla har slutat att ringa. Man ser till sin fasa hur alla har roligt och hur de skriver positiva statusuppdateringar på Facebook om sina fester och sina ragg. Ständigt påminns man hur livet suger för den som inte passar in. Om personen på någon gång har en social samvaro med någon, så påminns denne också om hur värdelös den är, genom att den andra personen berättar om sitt fantastiska liv. När personen är på en fest eller liknande så känner denne att den inte passar in det sociala mönstret. Det är som att befinna sig på festen, men inom en superstark spåbubbla. Ingen vill spräcka den, inte ens du själv.

När människor mår bra, så söker de gärna bort sig från sina tidigare vänner, som påminner dem om ensamheten. för att sedan lydigt gå tillbaka till dem när sorgen målar de svarta igen.

Då älskar vi våra vänner. Men skiter i dem totalt när allt går bra.

I nöden prövas vännen.

Alltid.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s